Teemu Ovaska: Median edustajien suuri huoli väärin äänestämisestä?

Viime päivien uutisointi on ollut huvittavaa, mutta samalla huolestuttavaa luettavaa ja katseltavaa. Kun Pekka Haavisto ja vihreät eivät selvinneet kuivin jaloin lain rikkomuksesta ja siitä seuranneesta gallup-lukemien pudotuksesta, lähti media tekemään sitä mitä laittomalle rahalle tehdään, pesemään sitä. Vaikka kuntavaalit ovat jo heti keväällä, YLE päätti heti joulun jälkeen julkaista uutisen kuinka Sanna Marin on seuraava suosikki presidentiksi ja Pekka Haavisto toiseksi suosituin. Siis miksi näin vaikka presidentinvaalit ovat vasta vuonna 2024?

MTV3 pisti myös parastaan ja uutisoi heti vuoden aluksi kyselyn, jossa oli kyselty kuinka ministerit ovat onnistuneet tehtävässään ja kysely oli tehty kyseisen ministerin oman puolueensa piirihallituksen jäsenille. Ei ollut yllättävää, että luottamus oli vahva kaikille ministereille, kun on aika selvää ettei ministerinä olisi sellaista henkilöä, jolla ei olisi luottamusta omalta puolueelta. Pekka Haavistolla on siis huippuhyvä luottamus. Miksi tällainen kysely vaikka eduskuntavaalit ovat vasta 2023?

Kyse on pitkälti median tavasta vaikuttaa tuleviin kuntavaaleihin. Erityisesti tämä kohdistuu vihreiden ja perussuomalaisten väliseen valta-asetelmaan. Media ei haluaisi nähdä perussuomalaisia kuntavaalien kärkipaikalla ja taas vihreät kärsivät suomalaisten silmissä pahan tappion Pekka Haaviston tapauksessa, josta seurasi gallupeissa laskua kannatuksessa. Tätä ikävää tilannetta oli median lähdettävä korjaamaan. Objektiivinen journalismi siis sai taas kärsiä kerran.

Luottamus journalismiin on heikentynyt vuosi vuodelta kun toimittavat ovat lähteneet tekemään omaa politiikkaa omien arvojensa pohjalta. Hyvä toimittaja osaa eristää omat arvonsa sopivasti ja tehdä juttunsa kritisoiden ja kyseenalaistaa asioita riippumatta omasta poliittisesta näkökannasta. Toimittajan oma näkökulma omien arvojensa ja elämänkokemuksen pohjalta tuo aina hyvää perspektiiviä asioihin ja herättää lukijoissa ajattelua, mutta jos se alkaa hallita liikaa, voi siitä tulla pakkomielle ja unohtuu se journalistinen asenne tehdä hyviä juttuja mediaan. Aikanaan lukiossa oli vanha ja hyvä suomenkielen opettaja, joka kertoi totuuden suomalaisesta lehdistöstä. Suomessa kannattaa lukea useita eri lehtiä joka päivä, koska jokaisella lehdellä on jokin puoluetausta, ja tämän takia sama asia uutisoidaan eri tavoin, eri näkökulmasta riippuen siitä mitä puoluetta kannatetaan.

Edellä mainittuun viitaten media on pysynyt samana, mutta myös muuttunut. Puoluetausta lehdistöllä on säilynyt. Mutta uutisointi on mennyt Russia Today -tasolle entistä enemmän. Uutisointi on ollut entistä enemmän mielipidevaikuttamista tietystä näkökulmasta sen sijaan, että uutisoidaan asioita faktoina ja annetaan ihmisten päättää mitä mieltä he ovat asioista. Hyvä esimerkki on uutisointi Brexitistä. Jokaikinen päivä suomalaisessa mediassa uutisoidaan kuin huono asia brexit on suomalaisille, jokainen esimerkki kun on yksilötasolla kuten tälläe opiskelijalle brexit aiheuttaa ongelmia jne.. Kun vuoden verran uutisoidaan kaikesta negatiivisesta brexitiin liittyen, ilmeisesti palaute antaa aihetta katsoa peiliin ja vihdoin YLE julkaisee yhden uutisen positiivisesta vaikutuksesta brittien kalastajille, objektiivisen journalismin tavoite täytetty. Suomalaiset eivät saanet äänestää brexitin puolesta tai vastaan, kuka voitti tai hävisi, korkeintaan toimittaja, jonka aikuinen lapsi oli pyrkimässä yliopistoon briteissä. Esimerkkejä löytyy lukuisia samankaltaisista aiheista eri medialta. Siksi seuraan aktiivisesti myös erilaisi uutislähteitä ulkomailta kuten Dagens Industri, BBC World, Al Jazeera, CNN jne.

Median vaikuttaminen mielipiteisiin on valitettavasti ehkä pysyvää Suomessa. Jos joku journalisti lukee tämän niin haluaisin kyllä lukea uutisia, joissa pystytään kritisoimaan poliitikkoja puolueesta riippumatta eikä yhtäkään kohdella silkkihanskoin. Poliitikot ovat niitä joita kansa valitsee ja heidät pitää laittaa koville. Arvostan hyviä toimittajia, jotka näin tekevät, he ovat palkkansa ansainneet, ja varmasti myös suomalaisten kunnioituksen.

Teemu Ovaska

Järvenpää

Kuntavaaliehdokas

Kirjoitettu 8.1.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa