Mistä rahat uuteen lastensairaalaan?

julkaistu Keski-Uusimaassa 3.5.2013

Suomen vaikeasti sairaiden lasten hoito on keskitetty Helsinkiin lastenklinikalle ja Lastenlinnaan. 1940-luvulta peräisin olevat rakennukset ovat kuitenkin ajautuneet ajan myötä hyvin huonoon kuntoon. Sisäilmaongelmat, toistuvat vesivauriot, tilojen ahtaus ja osastojen muutto paikasta toiseen ovat rasittaneet henkilökuntaa vuosikausia. On uskomatonta, että näissä oloissa tehdään silti maailman huipputason työtä.

Sairaalan pienet potilaat ja heitä koko sydämellään hoitava huipputaitava henkilökunta tarvitsevat akuutisti uuden sairaalan, mutta ilman yksityistä rahoitusta sen rakentaminen siirtyisi pitkälle tulevaisuuteen. Maaliskuun kehysriihessä päätettiin pitkän väännön jälkeen, että valtio lähtee mukaan uuden lastensairaalan rakentamiseen 40 miljoonalla eurolla. Kuitenkin suurin osa julkisen sairaalan rahoituksesta on päätetty kerätä historiallisella tavalla yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Uusi sairaala tulee maksamaan n. 160 miljoonaa euroa. Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeen tukiyhdistys on aloittanut varainhankinnan uuden lastensairaalan rakennuttamiseksi.

Hyvinvointivaltio, josta nykyinen hallitus puhuu, olisi jo rakentanut sairaalan kokonaan itse. Sitä ei saisi jättää yliverotetun kansan vapaaehtoisen avun varaan. Vaan hallitus toimii näin, ja samalla antaa esim. kehitysapuun 1,1 miljardia vuodessa, allekirjoitti ulkomaisten saastuttajien puolesta rikkidirektiivin, joka maksaa suomalaiselle teollisuudelle 600 miljoonaa vuodessa, sekä rahoittaa keinotekoista kaksikielisyyden ylläpitämistä sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa.

Kaiken lisäksi vihervasemmisto ministeri Heidi Hautalan johdolla vaatii maksutonta terveydenhuoltoa kaikille paperittomille, laittomasti maassamme oleileville vierasmaalaisille henkilöille (mm romanikerjäläiset ja rikolliset).

Tarvehierarkiamme järjestys tulisi olla jotakuinkin seuraava: 1. Turvallisuustaso; valtio, poliisi, pelastuslaitos yms. 2. Hyvinvointitaso; terveys ja koulutus. Vasta näiden jälkeen tulee kansainvälinen taso ja maailmanparannus, jota pitää rahoittaa vasta, kun muut asiat on hoidettu hyvin. Tällä hetkellä ne eivät ole.

Nykyään suomalaiset, lapsetkin, saavat odotella leikkausjonoissa. Rahanpuutteeseen vedotaan, kun on kyse oman maan kansalaisista, pelastuslaitosten, koulujen ja terveyskeskuksien säilyttämisestä tai kun tarvittaisi uusi Lastensairaala. Mikä tämän maan päättäjiä vaivaa? Miksi pitää tuhota Suomi, pistää kaikki vähätkin rahat elintasoturisteihin, ja jättää omat vanhukset ja lapset heitteille? Viimeinen asia, mitä Suomessa tarvitaan, on turvapaikkaturismin lisäksi sairaanhoitoturismi.

Kehitysapu tulisi irrottaa valtion budjetista. Se voisi olla kirkollisveron kaltainen eettinen vero, jonka ihmiset voisivat maksaa halutessaan. Ilmastomaksut tulisi siirtää niille yhtiöille, jotka saastuttavat, ja tilalle pitäisi rakentaa ominaispäästöjärjestelmä. Pakkoruotsin poistamiseksi on allekirjoitettavissa adressi mm. internetissä.

Seppo Heino, kaupunginvaltuutettu (ps)

Järvenpää

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa