Jorma Piisinen: “Pakkolunastetaanko asunnot sähkön pörssikeinottelulla?”

Keski-Uusimaa 14.9.2022

Suomen epäonnistuneen energiapolitiikan vuoksi monessa tuvassa mietitään, tehdäänkö nyt omaisuuden uusjakoa sähkölämmittäjien ja asuntovelallisten omaisuudelle – omakotitaloissa asuvista eläkeläisistä puhumattakaan.

Nähdäänkö jopa kotien pakkolunastuksia maksamattomien jättisähkölaskujen vuoksi?

Esimerkiksi Keravan Energia hinnoittelee päiväsähkön 70 snt/kWh ja yösähkön 40 snt/kWh omakotiasukkaille lokakuun alusta (K-U 7.9.).

Muut sähköyhtiöt kertovat samaa suruviestiä. Puhutaan jopa 10- tai 20-kertaisista hinnoista talven aikana. Kukaan ei osaa ennustaa tulevaa hintatasoa.

Keskiverto sähkölämmitteinen 120-140-neliöinen ok-talo kuluttaa n. 20 000 kWh sähköä vuodessa, josta lämmityksen osuus on puolet.

Tämä tarkoittaa em. hinnoilla noin 11 000 euron vuotuista sähkölaskua ilman siirtokustannuksia, jonka hinnasta ei ole puhuttu mitään.

Nyt maksamme yltiöpäisestä luottamuksesta Venäjään kauppakumppanina ja energiaomavaraisuuden laiminlyönnistä.

Säästöjä etsitään joka puolelta. Ilmanvaihtoa ei voi sulkea sähkön hinnasta huolimatta, vaikka se on asunnon suurin energiasyöppö.

Suljetun ilmanvaihdon seurauksena olemme purkaneet lukuisia kouluja ja kärsineet asunnoissa huonosta sisäilman laadusta.

Ilmanvaihdon sulkemisesta maksaisimme kovemman hinnan terveyden menetyksenä ja rakennusten mahdollisen kosteusvaurioitumisen vuoksi, kuin mitä sähkölaskussa säästäisimme sulkemalla sen.

Asunnon lämpötilaa pienentämällä voidaan säästää lämmityskuluissa n. 5 % / pudotettu lämpöaste. Ihmisen sanotaan tottuvan 1 °C lämpötilan pudotukseen/viikko.

Pelkän yösähkön käyttöön siirtyminen ei välttämättä ole paras ratkaisu. Esim. varattaessa edullisemmalla yösähköllä lämpöä asuintilojen lattiabetoniin, se kuitenkin jäähtyy päivän aikana, heikentää asuinmukavuutta öisenä kuumuutena, huonona unen laatuna ja illalla kotonaoloajan viileytenä.

Voimakas lämpöeläminen aiheuttaa lattialaattojen irtoamista alustastaan – kaiken kukkuraksi, varattaessa ylilämpöä lattiaan, lämpötilaerot kasvavat ja energiaa kuluu enemmän.

Sähkökatkoksiin on varauduttu mm. nestekaasulämmittimillä. Niillä saadaan toki lämpöä aikaiseksi. Palovaaran lisäksi pitää huomioida se, että kaasulämmittimen palamistuotteena muodostuu runsaasti vettä.

Se imeytyy rakenteisiin ja yhdessä mahdollisesti suljetun ilmanvaihdon kanssa lisää kosteusvauriovaaraa entisestään. Kaasulämmittimissä epäpuhdas palaminen aiheuttaa häkävaaran.

Pelkään pahoin, että liiallinen energiansäästö aiheuttaa merkittäviä korjauskustannuksia rakennusten omistajille – kuka ikinä ne energiakriisin jälkeen omistaakin.

Puhumattakaan terveydenhoitokuluista, mihin ei tälläkään hetkellä löydy rahaa.

Jos talossasi on tulisija, nyt on aika käyttää sitä. Hyvin nuohottuna ja polttamalla kuivaa puuta saat parhaan hyötysuhteen takastasi.

 

Jorma Piisinen

kaupunginvaltuuston 1 vpj. (ps.), aluevaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas

Järvenpää

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa