Ismo Nöjd: “Varautuminen poikkeusoloihin”

Korona-aika on tuonut esiin monia epäkohtia varautumisessa kriisi- ja poikkeusoloihin. Asia on näkynyt mm. tartunnanjäljityksen, testausten ja rokotusten järjestämisessä.

Keskustelussa on toivottu kolmannen sektorin toimijoiden ja vapaaehtoisten osallistumista toimintaan sekä niihin liittyviin tukitoimiin. Myös kunnat ja viranomaiset ovat tuoneet esille virka-apupyyntöjään ja toivoneet apua poikkeuksellisista oloista selvitäkseen.

Valitettavasti nämä pyynnöt ovat törmänneet muiden viranomaisten kyvyttömyyteen vastata esitettyihin pyyntöihin sekä erilaisiin toimivaltarajoituksiin ja vastuukysymyksiin. Kolmannen sektorin vapaaehtoiset eivät ole käytännössä voineet paljoakaan auttaa viranomaisia, vaikka halukkaita olisi riittänytkin.

On selvää, että vakinaisessa virassa tai palkkalistoilla ei normaaliolojen aikana voi olla ylikapasiteettia varmuuden vuoksi, silti poikkeusoloihin on varauduttava. Kolmannen sektorin toimijoista ja vapaaehtoisista on muodostettava koulutettu reservi viranomaisten toiminnan avuksi. Tätä reserviä on voitava käyttää joustavasti jo kriisin alkuvaiheesta asti ennen mahdollista valmiuslain käyttöönottoa.

Koulutetut vapaaehtoiset voisivat toimia monissa erilaisissa tehtävissä, kuten liikenteenohjauksessa, henkilöiden vastaanotossa, kirjaamistehtävissä, puhelinpalvelussa, muonituksessa, etsinnässä, järjestyksenvalvonnassa jne. vain muutamia tehtäviä mainitakseni. Näiden avustavien- ja tukipalvelujen hoitaminen vapauttaa lääkinnän, hoivan sekä palo- ja pelastustoimen ammattihenkilöstön resursseja vaativampaan virkatyöhön.

Lainsäädännölliset ja hallinnolliset esteet koulutettujen vapaaehtoisten käyttöön on poistettava. Toimivaltarajojen ja vastuukysymysten esteet on poistettava ja mahdolliset korvaus- ja rahoituskysymykset ratkaistava siten, että kolmannen sektorin ja vapaaehtoisten käyttö kuntien ja viranomaisten apuna on mahdollista, laillista ja kansalaiselle turvallista.

Tulevien hyvinvointialueiden tulee laatia varautumissuunnitelmat pandemioiden, suuronnettomuuksien ja muiden yhteiskuntaa kohtaavien kriisien varalta. Terveysviranomaisten sekä palo- ja pelastustoimen tulee yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa kouluttaa ja varata vapaaehtoinen henkilöstö auttamaan viranomaisia tilanteissa, joissa normaaliolojen resurssit eivät riitä. Tiedot ja taidot tulee pitää ajan tasalla ja kriisiolojen toimintaa tulee säännöllisin väliajoin harjoitella.

Toimiessani useiden vuosien ajan erilaisissa maanpuolustuksen ja poikkeusolojen vapaaehtois- ja koulutusorganisaatioissa tiedän, että vapaaehtoisissa on tietoa, taitoa ja voimaa. Tämän resurssin hyödyntäminen täysimääräisesti on koko yhteiskunnan toimivuuden ja meidän kaikkien terveyden ja turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Ismo Nöjd, yrittäjä, lakimies

Aluevaaliehdokas (PS), Keski-Uusimaa

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Reserviläisliiton varapuheenjohtaja 2016-2021

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen varapuheenjohtaja 2018-2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa