Hallituksen kestävyysvajepaketti kohdistuu puolustuskyvyttömimpiin

julkaistu Keski-Uusimaassa 5.12.2013

Hallitus päätti rakennepaketillaan vauhdittaa entisestään vanhusten laitoshoidon eli mm. vanhainkotien alasajoa. Kurjistaminen kohdistuu juuri kaikkien heikompiin ja puolustuskyvyttömimpiin. Todella sikamainen temppu. Minun sisukseni ainakin kuohuu, ja toivon että ei kukaan muukaan voi seurata tätä itsenäisyytemme historian surkeimman hallituksen tekemisiä kylmän viileästi, paitsi jos olette hyväosaisia ja raharikkaita.

Vanhusten laitoshoidon tuen leikkausta 300 miljoonalla perustellaan sanomalla, että parempi olla kotona. Mutta paljonko lisätään kotihoidon tukea käytännössä, hoitajat kun ovat yliväsyneitä ja omaishoitajat loppuun ajettuja? Sivutuotteena tässä tulee hyvä tilaisuus hoivayrityksille (ulkomaalaisille, jotka eivät maksa veroja Suomeen), jotka voivat sitten imuroida ikäihmisten omaisuudet.
Valtion budjetista löytyy monta 300 miljoonan euron menoerää, jotka olisivat vähemmän tärkeitä, kuin puolustuskyvyttömien sairaiden vanhusten laitoshoito. On puhuttu mm. ruotsinkielen tarpeellisuudesta nykyisessä globalisoituvassa maailmassa, jossa ruotsin kielellä ei pärjää muualla kuin Ruotsissa.

Myös aikuisten hammashoidon heikennys on huono ratkaisu. Monen aikuisen purukalusto on todella huonossa kunnossa ja jos säästöt kohdistuvat tähän, niin aikuisväestön hampaat surkastuvat entisestään. Se on suuri kansanterveydellinen ongelma ja suomalaisten sepelvaltimotaudin yksi osatekijä. Terveyden- ja vanhustenhuoltomme alasajo näyttää nyt todella alkaneen.

Kun tiedämme yhteiskunnan lainoilla rahoitettavat kohteet, voimme alkaa keskustelemaan mikä on tarpeellista, mikä vähemmän tarpeellista ja mitä ei tarvitse ollenkaan. Listalla on ruotsinkielisyyden ylläpitämisen lisäksi mm. kalliiksi tullut sosiaaliperäinen maahanmuutto, kehitysapu, rikkidirektiivi sekä kallis nettojäsenmaksumme EU:lle. Edellämainittuihin uppoaa joka vuosi monia miljardeja euroja.

Harvemmin enää kuulee nykyhallituksen tunarointia puolustelevia ajatuksia. Suuri osa kansasta on sitä mieltä, että päättäjät ovat tulleet hulluiksi jo aikoja sitten. Emme voi enää seisoa tumput suorina ja katsoa apaattisina vierestä, kuinka hyvinvointivaltiomme ajetaan turmioon. Kataisen-Urpilaisen hallitus on apupuolueineen mennyt sen rajan yli, jota ei voi hyväksyä.

Tarkoituksena on kuulemma säilyttää hyvinvointiyhteiskunta tulevia polvia varten. Mutta ketkä sen hyvinvointiyhteiskunnan ovat luoneet? Ne samat, joita nyt eri toimin kuritetaan. Ne veteraanit, jotka takasivat maalle itsenäisyyden. Ne miehet ja naiset, jotka maksoivat sotakorvaukset, jälleen rakensivat maan ja asuttivat siirtoväen. Ne ikäluokat, joilla ei ollut nykyistä laajaa sosiaalista turvaverkkoa, muista puutteista puhumattakaan.

Seppo Heino (ps), Järvenpää

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa