Suomen EU-ehdot neuvoteltava uusiksi
julkaistu Keski-Uusimaassa 3.3.2013
Jo ennenkuin eduskunta v. 1995 päätti liittää maamme EU:n jäseneksi, Suomi oli jo v. 1993 liittynyt Euroopan Talousalueeseen. ETA-jäsenyys antoi meille samat oikeudet ihmisten vapaalle liikkumiselle, opiskeluohjelmiin ja kaupankäynnille, elintarvikekauppaa lukuun ottamatta, kuin EU-jäsenyys. Liittyessämme EU:hun taloudelliset etumme eivät lisääntyneet. Sen sijaan olemme vähitellen menettäneet vapauden päättää omista asioistamme.
Suomi maksaa paljon jäsenmaksuja ja saa niitä takaisin säädeltyinä maatalouden ja aluepolitiikan tukina. Meitä valvotaan turhaan ja se on hyvin kallista. Tulevaisuudessa jäsenmaksun arvioidaan kasvavan euromääräisesti jopa 200 miljoonalla eurolla vuodessa. Tämä on yksisuuntainen tie, jossa valta ja rahat kulkevat enenemässä määrin Suomesta EU:hun päin. Tien päässä on EU- liittovaltio.
Vuosittainen nettojäsenmaksumme on nyt noin 800 miljoonaa euroa. Hallitus on ilmoittanut suomalaisille 1/4 pienemmän nettojäsenmaksun, jonka on laskenut EU:n komissio. Laskelma perustuu monien kulujen tietoiseen poisjättämiseen. Lukuja vähätellään, koska EU-pääkonttori tietää nettomaksujen kuvaamalla rahojen hävikillä olevan monissa nettomaksajamaissa suuri vaikutus kansalaismielipiteeseen. Mukana eivät esim. ole EU:n 40 000 ihmisen suuruisen virkamiesarmeijan ylläpidosta ja entisten virkamiesten eläkkeistä aiheutuvat hallintokulut. EU käyttää liikaa rahaa byrokratiaan, puuttuu liikaa jäsenmaidensa sisäisiin asioihin ja jättää liian vähän kansallisten parlamenttien tehtäväksi.
Esimerkiksi Norja maksaa 200 miljoonaa euroa ETA-jäsenmaksuna. Norjan BKT on 211 miljardia euroa, Suomen BKT 190 on miljardia. Norja on sisällyttänyt omaan lainsäädäntöönsä 18 % EU:n määräyksistä. Norja voi itse päättää mitä EU-lakeja se toteuttaa. Se on olennaista.
ETA-sopimus on edelleen Suomen osalta voimassa. Suomi voi siis siirtyä EU-jäsenyydestä ETA-sopimuksen piiriin halutessaan. Suomi voi myös erota unionista riippumatta siitä, mitä EU:n lait siitä sanovat. Perustuslakimme mukaan maamme on itsenäinen ja ylin valta Suomessa kuuluu Suomen kansalle. EU-jäsenyys on merkinnyt, että Suomi on menettänyt valtiollisen itsenäisyytensä ja kansa ylimmän vallan maassamme.
Seppo Heino (PS), Järvenpää